Witte gewaden, sterren en kaarsjes.

In het hoge Noorden zijn ’s winters de dagen kort en de nachten lang. Daarom vinden de Zweden het een feestje waard als de langste nacht eindelijk tot het verleden behoord. Tijdens Sankta Lucia wordt gevierd dat het langer licht wordt, deze viering is in Zweden bijna net zo belangrijk als kerst.

6a00e5521f4a688834017ee4ee87ed970d

Lucia?
De traditie is gebaseerd op het verhaal van Sankta Lucia, een heilige uit het Italiaanse Sysacuse. Zij zou rond 1200 zijn verschenen met een schip gevuld met voedsel, om uit te delen aan de mensen in Zweden die op dat moment verhongerden. Vanaf dat moment werd Lucia gezien als brenger van het licht in de donkere tijden. De dag voor Lucia bakken de Zweden zelf lussekattar (safraanbroodjes) en pepparkakor (peperkoekjes). Deze worden gegeten bij glögg (Bisschopswijn) of gewoon bij de koffie. De recepten om zelf Zweedse lekkernijen te maken volgen.

Het feest wordt groots gevierd. Op nationale tv en internet is de hele ochtend de Lucia dienst in verschillende kerken te volgen. Klik hier om de viering van dit jaar in de Olaus Petri kerk in Örebro terug te kijken. De traditie wordt naast in de kerken ook op scholen, kantoren en in ziekenhuizen gevierd.

Lucia Concert 2010 Kungsholms kyrkan Stockholm

Lucia is te herkennen aan de krans met kaarsjes op haar hoofd

Viering.
Er wordt voor iedere viering één meisje gekozen om Lucia te zijn. Zij leidt een rij van kinderen, gehuld in witte gewaden, al zingend de kerk in. Ze zingen het traditionele “Natten går tunga fjät“. De vertaling van het lied is hier te lezen in het Engels. Lucia draagt zelf ook witte jurk maar onderscheidt zich van de andere meisjes door een rood lint en een kroon met kaarsjes op haar hoofd. De  andere meisjes dragen kaarsen en hebben zogeheten ‘glitter’ op hun hoofd. Dit zijn zilveren haarbandjes, die erg lijken op kerstslingers. De jongens hebben in plaats van een kaars, een stok met een gouden ster. De jongens hebben geen glitter op hun hoofden, maar witte puntmutsen die ook versierd zijn met gouden sterren. Tijdens Lucia worden tientallen liederen gezongen, die iedere Zweed  by heart kent. Lucia en haar metgezellen brengen met hun kaarsen en gezang het licht en warmte in het donkere land.

Santa-lucia

Lucia in Nederland
In Nederland wordt door de Zweedse Ambassade in Den Haag elk jaar een Luciafeest georganiseerd. Maar ook door Zweedse kerken worden Luciavieringen georganiseerd. De viering in Den Haag vond plaats op 10 december. De Zweedse ambassade schenkt ieder jaar een kerstboom aan de stad Den Haag.
Op het Lange Voorhout stond de grote kerstboom al in het donker te wachten tot haar lichtjes ontstoken zouden worden door de burgemeester van Den Haag en de Zweedse ambassadeur. Na een toespraak ontstaken de mannen de lichtjes in de boom. Het Luciakoor, bestaande uit een veertigtal kinderen van het Nationaal Kinderkoor gehuld in de traditionele Lucia kledij, bracht de traditionele liederen ten gehore. De kerstmuziek werd verzorgd door het Leger des Heils, waarover iedereen zeer te spreken was.  De sfeer op het plein was uitermate goed. Dit was, naast de gezellige kerstliederen en de ontsteking van de kerstboom, ook te danken aan de glögg die geschonken werd.

Het Luciakoor

Het Luciakoor

De kerstboom

De kerstboom

1391744_673925519296303_54429435_n

De toespraak van de burgemeester

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s