Illegaal stoken, op z’n Zweeds

Alcoholische dranken zijn in Zweden verschrikkelijk duur en de regels zijn streng. Jongeren onder de 18 mogen geen alcohol kopen en dranken die meer dan 3,5% alcohol bevatten mogen alleen gekocht worden in staats-slijterijen.

Alleen alcoholische dranken die minder dan 3,5% alcohol bevatten mogen worden verkocht in reguliere supermarkten. Dit betekent in de praktijk dat supermarkten (en benzinestations) alleen bier mogen verkopen, voor sterkere drank moet je naar de slijterij. Deze slijterijen(Systembolaget) zijn in handen van de Zweedse staat. De Zweedse overheid heeft sinds 1955 een monopolie op de drankmarkt.

Het naleven van de leeftijdsgrens wordt in Zweden opvallend goed gedaan. Het beste van heel Europa. Uit een onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat in 93% van de wet wordt nageleefd. Opvallend is wel dat de oudere generatie in Zweden veel alcohol nuttigt. Waar de jeugd vrijwel geen druppel alcohol te drinken krijgt, geeft 90% van de volwassenen aan zeer regelmatig te drinken.

Illegaal stoken.
Maar dit betekent niet dat de situatie in Zweden helemaal rooskleurig is. De prijzen in de staats-slijterijen zijn niet misselijk. Dit leidt tot ‘creatieve oplossingen’.  Het bekende Moonshinen, zelf drank brouwen en consumeren of doorverkopen, is in Zweden dan ook niet ongebruikelijk.

Het zelf stoken van alcohol is in Zweden strafbaar, maar het wordt aan de lopende band gedaan.
In bijna ieder dorpje zijn meerdere stokers die je illegaal van drank kunnen voorzien, zo vertelt Jan van Ekris uit eigen ervaring aan Radio/TV Noord-Holland. Dat er zoveel stokers zijn is misschien wel te wijden aan de supermarkten. De sterke drank is dan wel niet in de supermarkten te verkrijgen, maar de benodigdheden om je eigen stokerij op te zetten zijn wel gewoon te koop.

Glögg
Desondanks  de hoge prijs speelt drank een belangrijke rol bij veel traditionele Zweedse feesten. Zo wordt er tijdens de Sankta Lucia viering en kerst door de Zweden glögg genuttigd. Glögg is een warme, kruidige soort wijn die mensen zelf maken. Ze doen dit door aan rode wijn allerlei kruiden toe te voegen. Het vergt wat geduld om zelf glögg te maken, omdat het goedje een tijdje moet koken voordat het gedronken kan worden.

Om je eigen kerstdrank te maken heb je nodig:
– een fles rode wijn
– een halve liter goedkope wodka (doe mij, en jezelf, een lol en haal dit niet bij de illegale stokerij om de hoek)
– een paar kardemompitten (per toeval kwam ik erachter dat de hele kardemompitten bij de Deense winkel Flying Tiger te krijgen zijn. In gewone supermarkten is alleen gemalen kardemom te krijgen, dit kan je ook prima gebruiken. Twee theelepeltjes will do the trick)
– een kaneelstokje
– de oranje laag dan de schil van een sinaasappel (gedroogd of vers)
– een klein snufje suiker.
Verder kun je, naar eigen gelang, kruidnagel, rozijnen, amandelen en gedroogde vijgen toevoegen.

Als je alle ingrediënten bij elkaar hebt, is het alleen een kwestie van de wijn en de wodka in een pannetje kiepen en alle ingrediënten erbij gooien. Let op dat het mengsel niet gaat koken! De glögg moet zo’n 45 minuten op een laag vuur staan, daarna is het klaar om warm geserveerd en geconsumeerd te worden. Chef Marcus Jernmark van Aquavit laat in deze video zien hoe hij de traditionele Scandinavische drank maakt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s