Het is bijna 2014. Tijd voor goede voornemens. Hoewel deze vaak te maken hebben met het verliezen van gewicht, vind ik het een mooie gelegenheid om het beste recept in de wereld te delen voor het maken van je eigen kaneelbroodjes.

 

Toen ik klein was maakte mijn oma de kanaalbroodjes voor ons. Met de kerst en op Oudejaarsdag kwam ze steevast een stapel brengen. Vanaf het moment dat ik ‘oud genoeg’ was om te leren bakken, wilde ik als eerste de kaneelbroodjes van oma leren maken. En nu, geheel tegen familie traditie in, kan ik het mooi delen. Ten slotte, kaneelbroodjes en saffraan broodjes horen nou eenmaal bij de Zweedse cultuur. En wat is er mooier dan een deel van deze Zweedse cultuur (in Nederland) te delen op een blog over de Zweedse cultuur in Nederland?

Er zijn twee manieren om aan de slag te gaan, voor het gemak (het is tenslotte bijna Oudejaarsavond) leg ik de simpele versie uit.
Voor ongeveer 8 kaneelbroodjes heb je nodig:

– een pan
– een diepe kom
– een theedoek
– deegroller
– kommetje
– vork

Ingrediënten:
–       1,2 deciliter melk
–       100 gram roomboter
–       250 gram witbrood mix
–       Een klein beetje bloem
–       1 ei
–       2 theelepels kaneelpoeder
–       50 gram suiker
–       5 kardemompitten
–       Greinsuiker of parelsuiker

Allereerst verwarm je de melk in een pannetje handwarm. Hierbij doe je ongeveer 25 gram roomboter. Kneus de kardemompitten en gooi ze in het de warme melk. Laat ze ongeveer 10 minuten weken in de warme melk, voordat je ze uit de pan vist en wegmikt.

Laat de boter smelten in de warme melk, en laat de kardemom ongeveer 10 minuten in het boter/melk mengsel trekken

De witbroodmix doe je in een diepe kom, zodat je het deeg er goed in kunt kneden. Het mengsel van handwarme boter en melk gooi je in de kom. Ook het ei gaat bij de broodmix in de kom. Vervolgens kneedt je dit goedje.

20140114_161350

20140114_163734

Kneed het deeg tot een bol.

Als het deeg goed gekneed is, dek je de kom af met een theedoek. Vervolgens laat je het ongeveer 20 minuten rijzen, op een warme plek (bijvoorbeeld op de kachel of de verwarming).

Daarna kun je het deeg uitrollen. Handig is om het oppervlak dat je wilt gebruiken om het deeg uit te rollen, eerst te bedekken met een dun laagje bloem. Anders plakt het gelijk vast en krijg je het onmogelijk los (grappige anekdotes in overvloed, maar daar gaat het nu niet om). Rol het deeg in een rechthoek.

20140114_165300-2

Ja, dit is mijn favoriete deel. Rommel maken.

20140114_165327

20140114_165435

Laten we doen alsof dit een rechthoek is.

Nu kun je de vulling voor de broodjes maken. Dit doe je door de overgebleven boter (75 gram) in een kommetje te gooien met de suiker (50 gram) en de kaneelpoeder (2 theelepels). Vervolgens kun je dit goedje door elkaar prakken met een vork.

20140114_164429

20140114_164806

Echt appetijtelijk ziet het er niet uit. Sorry.

 

Deze kaneel/suiker/boter mix gaat vervolgens op de uitgerolde deeg. Zorg dat het gelijkmatig verdeeld is over het deeg.

20140114_165739 20140114_170041

Rol het deeg vervolgens op en snij het in plakken van ieder ongeveer 2 centimeter dik.

20140114_170118 20140114_17014520140114_171346

Vervolgens moeten deze plakken ook nog 20 minuten rijzen. Daarna de kaneelrollen bestrijken met ei en bestrooien met greinsuiker (of gewone suiker, zoals in mijn geval. Omdat m’n greinsuiker ‘even op’ is).

20140114_171449    20140114_171526

Daarna kunnen de kaneelbroodjes de oven in.

20 minuten, op 210 graden.

20140114_173104

20 minuten, dus geen 30 Cath!

kanelbulle_55865321_110555018

Met parelsuiker, en met iemand die wél op de tijd let, zien de kaneelbroodjes er altijd beter uit.

Gott nytt år!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s