Echte vrienden heb je niet voor even, echte vrienden heb je voor vier eeuwen

Screen Shot 2014-01-05 at 19.21.34

Op 5 april 1614 opende Zweden haar eerste ambassade ter wereld. Hier, in Den Haag.  Inmiddels heeft Zweden ambassades in meer dan 120 landen en zijn er zes consulaten gevestigd in Nederland (Amsterdam, Groningen, St. Maarten, Oranjestad, Rotterdam en Willemstad).

Vierhonderd jaar geleden zag Zweden al goede redenen om een ambassade hier te vestigen en de band tussen de landen te versterken. Nederland was een centraal gelegen land en erg rijk in die tijd. Zweden zag hier wel brood in en besloot daarom diplomatieke vriendschap aan te gaan met het kleine landje aan de Noordzee. In een speciaal filmpje van ‘Sweden en The Netherlands – 400 years’ bespreken Håkan Emsgård (Zweedse ambassadeur in Den Haag) en Philip de Heer (Nederlandse ambassadeur in Stockholm) de geschiedenis van de bijzondere band tussen Nederland en Zweden.

Nederland en Zweden verschillen qua beleidsvorming niet veel van elkaar. Volgens de Nederlandse regering heeft dit een goede basis gelegd voor de lange vriendschap. Volgens de Zweedse ambassade is dat niet de enige reden voor de hechte relatie tussen beide landen.
In het promotiefilmpje dat zij maakten voor de 400-jarige vriendschap meldden ze dat er ook veel culturele banden zijn die Nederland en Zweden binden. Film, fotografie, schilderkunst en grafische kunst zijn ook belangrijke dingen die Nederland en Zweden delen.
Volgende week heb ik een interview met Tobias Schepers. Hij is te zien in het promotiefilmpje van de Zweedse ambassade en is daar tevens werkzaam. Hij zal meer vertellen over het jubileumjaar, zijn werkzaamheden op de ambassade en Zweden in het algemeen.

Nederland en Zweden zitten, wat betreft politieke opvattingen, vaak op dezelfde lijn. Er zijn maar een paar ethische punten waarop Nederland en Zweden het niet met elkaar eens zijn.
Bijvoorbeeld drugs. In Nederland wordt er luchtig gedacht over drugs en zijn drugs zelfs toegestaan maar in Zweden is dit niet het geval. Ook over euthanasie wordt verschillend gedacht, in Zweden staat dit voor de wet namelijk gelijk aan moord. En tot slot prostitutie, in Nederland is dit geaccepteerd maar in Zweden staan er zware straffen op het bezoeken van prostituees. Opvallend is wel dat de prostituees zelf geen straf opgelegd krijgen, maar enkel de klanten van de prostituees kunnen worden opgepakt.

Nederland wil zich graag spiegelen aan de Zweedse maatschappij. Wanneer het gaat over goede verzorgingsstaten in Europa wordt Zweden vaak genoemd, en waar het gaat over vrouwenemancipatie loopt Zweden ook voorop.
Ook op economisch gebied hebben Zweden en Nederland een bijzondere band. Nederland staat in de top 10 van Zweedse handelspartners. Er worden vooral groente, fruit en kunststof naar Zweden verhandeld. En Nederland haalt op haar beurt veel papier, karton en auto’s uit het Scandinavische land.

De agenda met alle activiteiten die worden georganiseerd in het kader van de 400-jarige vriendschap is te vinden op de website: http://swe400nl.com/nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s