Vereeuwigd in schrift

Dat Zweden en Nederland een belangrijk jaar zijn ingegaan is inmiddels bekend. Maar dat er een jubileumboek wordt uitgebracht was nog niet bekend gemaakt. Volgens de website swe400nl.com (de website die in het leven is geroepen om het 400-jarige handelsverband te vieren) komt het boek uit in april 2014.

book_by_AlphaONE666

In 1614 opende Zweden haar eerste ambassade in het buitenland. Niet in Londen, niet in Parijs, en ook niet in Oslo, maar hier in Den Haag. Waarom kozen ze hiervoor? Was het de gelijkenis in handelsmentaliteit? Was het een strategische keuze geheel op het eigen land aan? Was het omdat de landen toch al veel met elkaar gemeen hadden? Antwoord op deze vragen zijn te vinden in het boek “The Swedes and the Dutch were made for each other” dat in april 2014 speciaal voor het jubileumjaar wordt uitgebracht.

In het boek zullen artikelen worden gepubliceerd, die ieder een verhaal vertellen. Ze vertellen hoe de handelscontacten opkwamen in het bedrijfsleven en uitleggen hoe de vriendschap vandaag nog voortleeft.

Het boek is een collaboratie tussen verschillende mensen. Nederlanders en Zweden. Diplomaten worden aan het woord gelaten. Ondernemers en onderzoekers zijn in de pen geklommen en vertellen ons over hun ervaringen en bevindingen. Over de geschiedenis en over nu. Hoe is de vriendschap ontstaan en hoe wordt hij heden ten dage nog steeds onderhouden?

Er staan verhalen in over Nederlanders die hun spullen pakten en naar Zweden verhuisden. En verhalen over de Zweden die verliefd werden op Hollanders die op vakantie waren in hun land en bij hen gingen wonen in Amsterdam.

En laten we natuurlijk onze oude vriend Cornelis Vreeswijk niet vergeten. De Nederlandse troubadour die naam maakte in Zweden met zijn gedurfde muziek. Maar natuurlijk ook John Guidetti, de Zweedse spits die in 2011/12 het ene na het andere doelpunt scoorde voor Feyenoord. En alle andere Zweedse voetballers in de Eredivisie, die het met hun eigen ploeg net niet hebben weten te redden tot het WK.

Cornelis Vreeswijk

  Cornelis Vreeswijk

John Guidetti

John Guidetti

Kortom, een boek dat vertelt over de gemeenschappelijke geschiedenis en de lange vriendschap tussen de landen. Het laat zien hoe de Nederlanders en Zweden naast elkaar functioneren, elkaars opponenten en componenten zijn, en hoe “they were made for each other”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s